Om de aardewal tegen waterschade te beschermen is het aanbrengen van een beschoeiing een resolute oplossing. Voor de beschoeing wordt veelal de verticale paaltjes, met horizontale planken gebruikt. Iedere beschoeiing is anders.
Bij de damwand zijn dit geprofileerde planken welke verticaal de grond in worden gedrukt. Beide methoden zijn door de DHZ'er toepasbaar, maar de damwand wordt meestal geplaatst met proffesionele mechanische hulpmiddelen. Het gebruik van een tuinslang! is echter ook een handig hulpmiddel om zelf een damwand te plaatsten.
Hiro Natuurllijk Wonen plaatst geen beschoeiingen maar is wel leverancier van Robinia ten behoeve van beschoeiing en damwand. Voor zowel kleine leveringen aan de DHZ'er als ook grote leveringen aan de vakman.
Hiervoor is het verstandig om voor Robinia te kiezen. De duurzaamheid en de schimmel weerstand maakt Robinia tot een beter duurzame houtsoort als de tropische hardhout soorten. Voor het uitrekenen van de benodigde hoeveelheid hout, is het belangrijk om eerst te informeren welke houtmaten op dat moment leverbaar zijn. Afhanklijk van de hoogte van de wallekant wordt er voor 60x60 ruw of voor 70x70 ruw gekozen. De plank is bijna altijd de 25x150mm ruw. De afstand van de paaltjes is afhankelijk van de hoogte van de wallekant en de dikte van de paaltjes zelf. Richtlijn is ongeveer 50cm afstand met een paaltje van 60x60 ruw bij een wallekant van ongeveer 30 cm hoog.
Het plaatsen kan OF mechanisch OF met een grondboor gebeuren. Let op bij het na slaan, dat de kop goed beschermt wordt! Bij het gebruik van slotbouten en/of schroeven dienen uiteraard RVS materiaal gebruikt te worden en alles moet worden voorgeboord! Eerst worden de paaltjes geplaatst en de op maat gezaagde en voorgeboorde planken tussen de paaltjes en de wallekant geplaatst en vastgezet. Naar keuze kan er ook met een dekbalk gewerkt worden om kromming te voorkomen.
Hiervoor is het wederom verstandig om voor Robinia te kiezen. De duurzaamheid en de schimmel weerstand maakt Robinia tot een beter duurzame houtsoort als de tropische hardhout soorten. Voor het uitrekenen van de benodigde hoeveelheid hout, is het belangrijk om eerst te informeren welke houtmaten op dat moment leverbaar zijn. De hoogte van de wallekant bepaald mede de dikte van de damwand profielen. De damwandprofiel is een mes en groef, waardoor de plank naast elkaar blijft en aardewal er niet door naar buiten kan.
Met een grondboor wordt er een ruimte gemaakt voor de eerste damwandprofiel. Deze heeft een gewone rechte afgezaagde onderkant. Dit profiel wordt zo ver mogelijk in de grond gedreven. Het is mogelijk dat dit ZEER onregelmatig kan zijn door verschillen in de bodem gesteldheid. Let hierbij op dat de kop niet teveel beschadigd wordt. De tweede (en alle volgende) Damwandprofiel wordt aan de onderzijde schuin afgezaagd, en wel zodanig dat de langste zijde langs de eerst geplaatste damwandprofiel komt. Bij het indrijven wordt de plank hierdoor tegen de eerst geplaatste gedrukt. Het indrijven kan worden vergemakkelijkt door een tuinslang aan een stok te bevestigen en door de waterstroom de aarde zodanig los te maken dat de plank makkelijker ingedreven kan worden.
Door een balk aan beide zijden van de damwandprofiel te maken d.m.v. R.V.S. slotbouten, wordt er een sterke boven rand gemaakt en wordt doorbuigen hierdoor voorkomen.