Zoals op de introductie-pagina al vermeldt, is Leem een volwaardig bouwmateriaal met bruikbare eigenschappen. Zijn wij niet in de gelegenheid om een Leem huis te bouwen, zo kunnen we wel zoveel mogelijk Leem massa in de bestaande woning verwerken. Door de wanden met Leem af te werken, doen we dit wel op één van de grootste oppervlaktes welke een huis heeft. Hoe dikker de laag Leem hoe groter de bijdrage is aan een welgelukzalige woning. Al is het alleen maar ter voorkoming dat er onwelgelukzalige materialen er voor in de plaats worden gebruikt.
Er zijn tientallen manieren om een wand op te bouwen, zeker als je alle snelbouw systemen ook nog meerekend. Beperken we ons tot ecolgisch duurzaam bouwen, dan blijven er nog veel mogelijkheden over om uit te kiezen. Vandaar dat U eerst voor U zelf moet uitmaken welke eigenschappen het belangrijkst zijn voor die muur in die kamer. Een niet dragende tussenwand bestaat uit een frameblad met bekleding. Deze bekleding kan aan beide zijden anders zijn. Voor buitenwanden is de spouwmuur een gangbare methode. In de eko dubo maakt men liever gebruik van een drie bladen systeem. Het dragende tussenblad, regenwater beschermende buitenblad en een binnenblad voor isolatie en afwerking. En natuurlijk de vele varianten daarin.
De leemwand is zeer damp open. Voor (bestaande) buitenwanden moet daarom rekening worden gehouden met het water transport. Bij HSB (houtskeletbouw) is dit in de regel geen probleem door de keuze van de (eko dubo) materialen..
Dit kan een met schelpkalkmortel gemetselde muur zijn, maar ook een houten frame welke wordt opgevuld met leemstenen of houtvezel isolatieplaten. Indien veel geluids isolatie wordt verlangd is de invulling met Leemsteen een hele goede. Voor warmte isolatie en warmte accumulatie is een vulling met houtvezel plaat een goede keuze.
Dit kan zijn met fermacel, rietmat, Leembouwplaat, Pavatex Standaard Natuurplaat, etc. Afhankelijk welke andere lagen er op komen. Omgekeerd kan het zijn dat er een bestaande situatie is van waaruit je verder moet werken.
Dit is de uiteindelijke wand afwerking. Deze is natuurlijk afhankelijk van de ondergrond. Of omgekeerd; de afwerking bepaald de drager!