Nee! Vogelbescherming roept op om jonge vogels met rust te laten. Want meestal zijn de oudervogels gewoon in de buurt.
Veel mensen denken dat een vogeltje dat op de grond zit uit het nest is gevallen. Maar vogels vallen niet uit het nest; pas als ze groot genoeg zijn komen ze eruit. Jonge vogels die net uitgevlogen zijn, kunnen vaak nog niet goed vliegen, waardoor ze de eerste dagen veel op de grond vertoeven. Door de bedelroep die ze laten horen weten ouders precies waar ze zijn. Ze voeren ze nog bij en leren ze waar ze zelf voedsel kunnen vinden. Na een paar dagen kunnen ze doorgaans goed vliegen
Laat een schijnbaar hulpeloos vogeltje dus altijd zitten. Zodra u weg bent, komen de ouders weer tevoorschijn om het jong te voeren. Uw ‘hulp’ kan zelfs schadelijk zijn. Het bezorgt ouders en jongen onnodig veel stress en dat vermindert de kans op overleving. Slechts in sommige gevallen is een helpende hand wél gewenst. Bijvoorbeeld als een jonge vogel midden op het fietspad zit; verplaats hem dan een meter, naar de berm bijvoorbeeld.
Als echt duidelijk is dat de ouders het jong in de steek hebben gelaten, of als hij gewond is, breng de vogel dan naar een vogelasiel. Vogelbescherming raadt sterk af om jonge vogels thuis te houden. Het is niet alleen onmogelijk een jonge vogel zelf groot te brengen, het is zelfs verboden om wilde vogels te houden.
Tekst: Vogelbescheming Nederland