De naam gaatjesmatten ontleent zich aan het frame van de stoel waarin gaatjes zijn geboord waar de rotanscheen (ook wel stoelmatters scheen genoemd) doorheen wordt gevlochten. Veel traditioneel gemaakte stoelen worden op deze wijze bemat. Het stoelenmatten is hierdoor volledig handwerk en het opnieuw, op deze traditionele wijze, vernieuwen van de stoelmat is een tijdrovende bezigheid. Kwaliteit zit daar ook in het zo optimaal mogelijk doorhalen van het vlechtband, zodat deze aan de onderzijde verknoopt kunnen worden en de bematting zonder lijm in het frame zich kan zetten waardoor de belasting op de stoel optimaal over het vlechtwerk verdeeld kan worden.Ook behoud de stoel zijn originaliteits waarde door deze autenthieke techniek van bematten. De rotanscheen of rotanvlechtband is een product uit de rotan, namelijk de buitenste schil van deze liaan achtige slingerplant. De kern van de rotan wordt gebruikt om het pitriet te maken.
Wanneer er geen gaatjes aan de achterkant te zien zijn, is het goed mogelijk dat deze stoel "blind" gemat is. Dit is voornamelijk het geval bij rugleuningen en zijkanten van bankstellen of fauteuils.
De pauwenoog is een prachtig voorbeeld van decoratief stoelenmatten. Indien dit bij de zitting zo is dan is het meer waarschijnlijk dat dit een webbing mat betreft.
Helaas wordt er ook wel eens uit kosten overweging deze bruggetjes tussen de gaatjes uitgefreesd en er een webbing mat in geperst. Helaas, omdat deze wijze van werken kwalitatief slecht, omdat het raamwerk niet op deze krachten berekend is, maar vooral ook de waarde van de stoel volledig vernietigd. Het stoelenmatten op deze wijze is daardoor op den duur een zeer dure wijze van stoelenmatten.
Ook is het van belang dat er zoveel mogelijk geknoopt wordt waardoor de zitting een flexibele stoelenmat gaat worden. Uit snelheids overweging wordt namelijk wel eens de losse eindjes niet geknoopt maar door middel van houtlijm en pennetjes in de gaatjes gefixeerd. De "beweging" is hierdoor uit de mat gehaald en daardoor is het niet mogelijk dat de mat zich opnieuw zet om gezamelijk de kracht te maken wat een vlechtwerk zo typeerd.
Uiteraard gebeurd het stoelenmatten bij Hiro op de traditionel wijze zoals U ook via de cursus kunt leren.
Een speciale manier van bematten is ontwikkeld door Jonghlabel, voor een door Jonghlabel ontworpen model eetkamerstoel.